Načrt kako izdelati spletno aplikacijo

Kako do spletne aplikacije

Spletna aplikacija ni katerakoli spletna stran. Spletna aplikacija predstavlja projekt, ki zahteva popolno predanost. Je projekt, ki zahteva znanje iz štirih področij: dizajna, programiranja, pisanja besedil in managementa.

Tako kot vsak projekt se tudi ta prične z idejo. Idejo je potrebno spraviti na papir in jo razdelati. Ko je ideja dovolj dodelana, je čas za izdelavo spletne aplikacije.

1. Zbiranje informacij

Prvi korak k izdelavi spletni strani je zbiranje informacij. Dobro zbrane informacije so namreč ključna podlaga za nadaljnje delo.

Če želite narediti to učinkovito, morate določiti cilje razvoja. Ko naredite seznam ciljev je potrebno izvesti poslovno analizo in zbrati informacije o izdelkih, konkurentih in panogi.


poslovni načrt lahko pomaga pri izdelavi spletne aplikacije

Zbiranje informacij in izdelava analiz je kompleksen proces. Več o tem si lahko preberete na poslovninačrt.si

2. Načrtovanje

Na podlagi teh informacij boste lahko nadaljevali z načrtovanjem. Potrebno je načrtovati funkcije, ki jih je potrebno razviti. Načrt se posreduje programerski in oblikovalski ekipi.

Glede na kompleksnost funkcij se nato določi okolje v katerem se bo programiralo. Za manj zahtevne spletne strani se običajno uporablja sisteme za upravljanje z vsebinami. Najpogosteje se za to uporabi WordPress.

Bolj zahtevne spletne aplikacije se programira v okoljih kot so Laravel in Django. Od WordPressa se razlikujeta predvsem v načinu programiranja. Medtem ko pri WordPressu spletno stran izdelujemo s pomočjo vtičnikov, moramo večino funkcionalnosti pri Djangu in Laravelu spisati. Prednosti takega pristopa so v prilagodljivosti, hitrosti in nadzoru.

3. Izvedba in razvoj

Proces se na tej točki razdeli na tri dele: dizajn, programiranje in vsebino. Pri večjih projektih izdelave spletnih aplikacij se lahko vsi trije pričnejo istočasno. Pri bolj preprostih spletnih straneh je običajno potrebno počakati, da oblikovalska ekipa dokonča dizajn strani.

Dizajn spletne aplikacije

Pri večini spletnih projektov je to prvi korak v fazi izvedbe in razvoja. Začne se z izdelavo žičnega diagrama. Žični diagram prikazuje osnovno postavitev elementov na strani in se uporablja kot osnova za končni dizajn. Končni dizajn se izdela v specializiranem programu za razvoj dizajna spletnih mest. Dizajn vsebuje vse grafične elemente spletne aplikacije, vključno s postavitvijo in oblikovanjem besedil, slik, gumbov in animacij.

“There are three responses to a piece of design – yes, no, and WOW! Wow is the one to aim for”
― Milton Glaser

Programiranje

Začetek programiranja je odvisen od tehnične kompleksnosti. Pri tehnično bolj zahtevnih aplikacijah lahko programiranje logike pričnemo skupaj z razvojem dizajna, bolj preproste pa šele po koncu oblikvanja. 

V tej fazi se izdela vse kar je bilo načrtovano v načrtovalni fazi. Končni rezultat je spletna aplikacija, pripravljena za vnos besedil in testiranje.

Vsebina

Tretji del procesa se prične po končanju dizajna. Potrebno je zbrati vso gradivo in ga smiselno oblikovati glede na polja predvidena v dizajnu. 

Pri pripravi besedila je potrebno paziti, da besedilo optimiziramo na ključne besede s katerimi želimo, da stranke najdejo našo spletno aplikacijo. Pripravljeno besedilo po končanem programiranju vnesemo v spletno aplikacijo. 

4. Testiranje

Po uspešno zaključenih prvih 3 korakih je čas za preverbo aplikacije. S testiranjem preverjamo ali so bile vse načrtovane funkcionalnosti izvedene in ali delujejo pravilno. Po končanem prvem krogu testiranja se aplikacijo pokaže stranki. Glede na pripombe se izvede popravke in nato nadaljuje testiranje. Testira se prilagajanje spletne strani na različnih napravah, obnašanje ob uporabi različnih brskalnikov. 

Pred oddajo se spletna aplikacija testira s stališča uporabnika. Izdela se več scenarijev in jih preizkusi na strani.

5. Zagon

Zadnja faza, je najlažja in najmanj stresna. Pred objavo spletne aplikacije je potrebno imeti zakupljeno gostovanje in domeno. 

V tej fazi se datoteke in podatkovno bazo prenese na spletno gostovanje. Pravilno se usmeri domeno in po potrebi izvede druge manjše prilagoditve na strani.

Po objavi  

Prvih nekaj dni je potrebno spremljati delovanje spletne aplikacije. Posebej je potrebno biti pozoren pri tehnično zahtevnejših aplikacijah, saj pri kompleksnejših funkcijah obstaja večja verjetnost, da določenega scenarija nismo predvideli.

Sam razvoj se z objavo ne zaključi. Spletno aplikacijo je potrebno vzdrževati in posodabljati.  Stran bo potrebno upravljati in nadgrajevati njene pakete. Na spletno stran se lahko namesti različne dodatke za merjenje uspešnosti in obiskanosti, s katerimi lahko lažje spoznamo naše stranke in se jim tudi po potrebi prilagodimo.


Potrebujete
pomoč?

Pri Studio Mazzini imamo strokovnjake s področja izdelave in optimizacije spletnih aplikacij. Če iščete nekoga, ki bi vam pomagal zgraditi vaš naslednji spletni projekt, nas kontaktirajte in pomagali vam bomo do sodobne spletne aplikacije.